H Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) eTwinning διοργάνωσε επιτυχώς στα Ιωάννινα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Αξιοποίηση των ΤΠΕ στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Περισσότεροι των 400 συνέδρων, εκπαιδευτικοί από την ελληνική επικράτεια, συμμετείχαν στις εργασίες του, ενώ παρουσιάστηκαν 70 εργασίες σε παράλληλες συνεδρίες, 20 workshops με ενεργό συμμετοχή και 3 προσκεκλημένες ομιλίες.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφώνησε σύντομο χαιρετισμό της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Τζούφη. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε με σύντομη ομιλία ο Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς, υπεύθυνος της δράσης στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα Erasmus+ στη Σχολική Εκπαίδευση (επιμόρφωση, καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών) αναφέρθηκαν εκτενώς οι Υπεύθυνοι σχεδίων ΚΑ2 και ΚΑ1 του τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Ο συνεργάτης στο Earth Lab ΠΤΔΕ Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Τάσος Λαδιάς έκανε την κεντρική εισήγηση με την ομιλία «Ανάπτυξη καινοτομίας στο περιβάλλον της εκπαίδευσης STEM». Ο κ. Νίκος Λεκκός, Πρεσβευτής eTwinning Κύπρου, Σύμβουλος και Μέλος της Ομάδας ‘Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, μίλησε σχετικά με την ένταξη των παραπτωματικών μαθητών που τείνουν να εγκαταλείψουν το σχολικό περιβάλλον αλλά και μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία μέσω συμμετοχής σε έργα eTwinning. Ο κ. Αύγουστος Τσινάκος, Καθηγητής στο ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε στο SELFIE, ένα εργαλείο για τις ψηφιακές δυνατότητες των σχολείων. Η πρώτη μέρα έκλεισε πανηγυρικά με την Τελετή απονομής βραβείων του 13ου Εθνικού διαγωνισμού eTwinning, αναδεικνύοντας τους eTwinners και τα πετυχημένα έργα που υλοποιούν στα σχολεία τους, παρουσία και μαθητών/μαθητριών από το ΓΕΛ Βελβεντού και τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Σε όλα τα σχολεία δόθηκαν ως δώρα: α) συμμετοχή του/της εκπαιδευτικού σε επιμορφωτικό σεμινάριο συνέδριο της δράσης στο εξωτερικό το 2019 και μία άδεια antivirus Avira. Πραγματοποιήθηκε επίσης κλήρωση μεταξύ των βραβευμένων για 2 βιντεπροβολείς EPSON, τους οποίους κέρδισαν το 5ο ΓΕΛ Βέροιας και 1ο το ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελίου. Παράλληλα έγινε κλήρωση για τις eTwinning εβδομάδες 2018, με τη συμμετοχή eTwinner στο ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο 2019 και ωφελημένη την κ. Αναστασία Πολυχρονιάδου από το 1ο Γυμνάσιο Δράμας.
Το συνέδριο κορυφώθηκε το Σάββατο 24/11/2018 με επιμορφωτικές συνεδρίες εργαστηριακού χαρακτήρα (workshops) και παράλληλες εισηγήσεις με κεντρικό άξονα το eTwinning. Τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης και οι πρεσβευτές της δράσης υποστήριξαν με θέρμη το συνέδριο, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ολομέλεια την Κυριακή 25/11. Παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο της δράσης STEM στο eTwinning κ. Άρη Λούβρη, η επιτυχής υλοποίησή της το 2018 με 110 σχολεία, ενώ τις εμπειρίες από τη συμβολή του eTwinning στην ελληνική εκπαίδευση μοιράστηκαν οι πρεσβευτές της δράσης: Γκένιου Θεοδώρα, Ζαντραβέλη Βαρβάρα, Κουγιουρούκη Αγγελική και Κουζούλη Σοφία. Τέλος, τον σχεδιασμό eTwinning για τη διετία 2019-2020 παρουσίασε ο Υπεύθυνος της δράσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς, ενώ ανακοίνωσε την επόμενη πόλη δεξαγωγής του συνεδρίου η οποία είναι η Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο υποστήριξαν το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Safer Internet for Kids, ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas, η EPSON και η TK IT Solutions. Για όσες/ους συνέδρους παρακολούθησαν τα workshops ρομποτικής στο Κέντρο Ρομποτικής STEM Education Epirus το Σάββατο 24/11, κληρώθηκαν και κέρδισαν: 1 kit WeDo 2.0 ο κ. Χριστόφορος Πουλίζος από το Δημοτικό Σταυρακίου, 1 Scratch 4 Arduino ο κ. Γιάννης Κοκκινίδης από το ΓΕΛ Βελβεντού και 1 BeeBot η κ. Μαρία Τοπολιάτη από το Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων. Άτυπος νικητής ήταν και ο eTwinner- σύνεδρος κ. Ανδρέας Γαλανός με την πιο έντονη δραστηριότητα χρήσης του #etwinconfgr σε Facebook ή Twitter καθ'όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή σε ένα contact seminar ή PDW το 2019 σε μια Ευρωπαϊκή χώρα!
Ανανεώνουμε το καθιερωμένο eTwinning ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη με περισσότερα συνεργατικά έργα και καινοτόμες εισηγήσεις! Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το συνέδριο, στο minisite http://etwinning.gr/conf2018 και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της δράσης https://www.facebook.com/ HelleniceTwinning/ καθώς και στη σελίδα της εκδήλωσης https://www.facebook.com/ events/1885531608169750/
Εκ της ΕΥΥ eTwinning