Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Τυπογραφίας

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πληροφοριακό Υλικό Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Έγκριση ΙΕΠ/ ΥΠΠΕΘ

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη περιλαμβάνει στη συλλογή του περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, μηχανήματα, εργαλεία, αντικείμενα αλλά και σπάνιες εκδόσεις που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της μέχρι τις μέρες μας.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης όλοι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα τα τυπώσουν σε αυθεντικά πιεστήρια του 19ου αιώνα και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Το Μουσείο Τυπογραφίας, είναι παράλληλα χώρος πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του φιλοξενούνται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία παγκόσμιο διαγωνισμό αφίσας και τα διακεκριμένα έργα εκτίθενται στο φιλόξενο αμφιθέατρό του.
Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM) και το 2016 ήταν υποψήφιο για το βραβείο "Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς" που απονέμεται από το European Museum Forum, υπό της αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2017 απέσπασε βραβείο ΕΒΓΕ για την Πολιτιστική του Προσφορά από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Πρόκειται για ένα Μουσείο "ζωντανό", που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει, όπως ακριβώς η Τέχνη που παρουσιάζει, η Τυπογραφία.
Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το μουσείο υπάρχει στην ιστοσελίδα μας www.typography-museum.gr


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Μουσείου είναι οι επιμορφωτικές επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων για να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την Τυπογραφία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τυπογραφίας είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται με ραντεβού. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το Μουσείο μπορεί να δεχτεί έως 50 μαθητές ανά επίσκεψη και το κόστος είναι 2 ευρώ ανά μαθητή. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 28210 80090 και 6974020861, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 16:00.

Για Νηπιαγωγεία - Δημοτικά

"Τ' αποτυπώματα μίας κουκίδας..."
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ Δημοτικού
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης για την Αειφορία και είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι που η γνωστή συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη έγραψε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας.
Τί είναι μουσείο;
Και πώς "ταξιδεύουμε στον χρόνο" περνώντας τις πόρτες του;
Ποια είναι τα "υλικά" της τυπογραφίας;
Πως και γιατί τυπώνουμε;
Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο και την τέχνη της τυπογραφίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε κινητικές και εικαστικές δραστηριότητες. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά τυπώνουν το "τέλος" του παραμυθιού και το παίρνουν μαζί τους, ενθύμιο από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.

"Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει"
Eκπαιδευτικό πρόγραμμα για Β΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού
Πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα; Τί ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος; Γιατί οι τυπογράφοι εργάζονται -συνήθως- μετά τα μεσάνυχτα; Και ποιά είναι η μεγαλύτερη "καταστροφή" που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο; Ενα βιωματικό πρόγραμμα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα και να μάθει τα παιδιά τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τυπογράφου με δράσεις, ξενάγηση, βίντεο και συζήτηση.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα φτιάξουν (σε ομάδες) την δική τους εφημερίδα, θα ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και θα τυπώσουν σε αυθεντικό τυπογραφικό μηχάνημα του 1835! Επίσης θα παρακολουθήσουν ένα μικρό (5λεπτο) βίντεο, με την λειτουργία του σύγχρονου τυπογραφείου των "Χανιώτικων Νέων".

Για Γυμνάσια – Λύκεια

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Στο Μουσείο Τυπογραφίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν:
• Στην Ιστορία της Γραφής (περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών του γραφίστα – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου)
• Στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Τυπογραφίας (ξενάγηση στο Μουσείο, εκτύπωση σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, προβολή σχετικών βίντεο)
• Στην γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα".


ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι χωρισμένο σε δύο μεγάλες πτέρυγες:

Α' Πτέρυγα
Περιλαμβάνει μηχανήματα και εκθέματα που ξεκινούν από τον Μεσαίωνα και τις αρχές της ευρωπαϊκής Τυπογραφίας και φτάνουν μέχρι και τον 20ο αιώνα με τα αυτόματα τυπογραφικά πιεστήρια.
Εδώ εκτίθενται αυθεντικά μικρά και μεγάλα τυπογραφικά πιεστήρια, χειροκίνητα και ποδοκίνητα, που έχουν έρθει στο Μουσείο από το εξωτερικό (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία). Κοπτικά μηχανήματα χαρτιού, πάγκοι στοιχειοθεσίας, κινητά ξύλινα και μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, είδη χαρτιού, κλισέ κλπ, καθώς και λιθογραφίες, αυτόματα τυπογραφικά πιεστήρια των αρχών του 20ου αιώνα, λινοτυπική μηχανή κλπ, είναι τα εκθέματα που συναντούν οι επισκέπτες στην αίθουσα. Επίσης, εδώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα αντίγραφο του τυπογραφικού πιεστηρίου με το οποίο ο Γουτεμβέργιος τύπωσε το 1455 την Βίβλο.

Β΄ Πτέρυγα
Περιλαμβάνει σχεδόν κάθε τεχνική που σχετίζεται με την Τυπογραφία: από παραδοσιακή βιβλιοδεσία, χαλκογραφία, ξυλογραφία, μεταξοτυπία, μηχάνημα μονοτυπίας, λιθογραφικό πιεστήριο αλλά και offset, τέλεξ, σφραγιδοποιείο, παντογράφο και έναν "πύργο offset".
Η αίθουσα είναι αμιγώς βιομηχανική, και έχει έντονη την "μυρωδιά" της τυπογραφίας, αφού εδώ, ήταν, μέχρι το 2008 τα παλιά πιεστήρια των Χανιώτικων Νέων, που σήμερα στεγάζονται στο κτίριο ακριβώς δίπλα στο Μουσείο.

Υπάρχουν ακόμα:
            • αίθουσα που φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση, "Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών", που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος
            • η βιβλιοθήκη του Μουσείου
            • αίθουσα "Κώστα Τζωρτζάκη" με σπάνια βιβλία και εφημερίδες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες που παρουσιάζουν την ιστορία της Κρήτης και άλλα εκθέματα που συνδέουν την Τυπογραφία με το αποτέλεσμα της, το έντυπο σε κάθε του μορφή
            • αμφιθέατρο όπου γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές βίντεο σχετικών με την Τυπογραφία
            • πωλητήριο – καφέ


ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να επισκεφθούν το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου Τυπογραφίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη, στην έκθεση "Ιστορία της Γραφής" και στην αίθουσα "Κώστα Τζωρτζάκη".


ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Μπορείτε να δείτε τους χώρους του Μουσείου, αλλά και να κάνετε e-περιήγηση μέσω της ειδικής εφαρμογής εικονικής περιήγησης ( www.typography-museum.gr/360/TypographyMuseum_Project36.html ) που θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου Τυπογραφίας ( www.typography-museum.gr )